Tekeningen in Siberisch krijt en oliepastelkrijt


Naast aquarellen en werken in acryl maak ik op onregelmatige basis tekeningen in Siberisch krijt of oliepastelkrijt. Ze gaan over ritme, rimpelingen of reflectie van licht.

Aqua 14028, 20 x 58 cm, siberisch krijt op papier, 2014, verkocht.


In de beginjaren van de Waterwerken heb ik naast aquarellen en werken in Oostindische inkt, grote tekeningen in Siberisch krijt gemaakt. Ze hebben een duidelijke horizon met daarboven een witte of zwarte strook lucht. De tekeningen hebben een sterke dieptewerking. Ze gaan deels over ritme, deels over de reflectie van licht.

Na 2012 verdwijnt de horizon uit de tekeningen. Zo blijft alleen maar water het beeld bepalen. In een tekentechniek met louter korte streepjes maak ik werk wat over de reflectie van licht gaat, het schitteren van licht op water. De tekeningen met lange kronkelige lijnen over de hele breedte van het papier gaan meer over ritme.


In 2012 en 2013 heb ik een serie kleinere tekeningen gemaakt met Siberisch krijt. Ze hebben vrijwel allemaal een adres elders gevonden.


In 2019 ontstaan de eerste Waterwerktekeningen in kleur. Ik maak ze met oliepastelkrijt. Er zijn er een paar die naast Ritme ook Dreiging als thema hebben.

 

Tekeningen in Siberisch krijt of oliepastelkrijt 2013-20nu

Tekeningen in Siberisch krijt 2005-2012

Kleine tekeningen 2012-2013