Aquarel en Oostindische inkt

ALT-TEKST

Aquarelverf en Oost- Indische inkt zijn ideaal om Waterwerken mee te maken. In hun aard zijn ze zoals water: vloeibare materialen en niet geheel voorspelbaar. Zo heeft het toeval invloed op mijn werk. Inkt, verf en kwasten schenken me prachtige kadootjes. Ik onderzoek de omstandigheden die de kans op geschenken beïnvloeden. Zo probeer ik kwast en materie te manipuleren zonder ze de baas te willen zijn.
Het is een spel van vrijheid en grenzen.

In 2019 maakte ik voor het eerst een vertikaal Waterwerk. Aqua 19007a, Aquarel op papier, 29,5 x 45 cm, incl. IKEA lijst met plexiglas (53 x 73 cm), 2019.

 

In februari 1995 evacueerden 250.000 mensen het rivierengebied i.v.m. de dreigende dijkdoorbraken vanwege extreem hoog water. In 2019 en 2020 ontstond ook in aquarel een serie Waterwerken met naast de gebruikelijke thema's als ritme en reflectie ook dreiging als een kenmerk. De terugblik op 25 jaar evacuatie was de aanleiding voor dit werk.

Ik heb een werkwijze ontwikkeld waarbij ik de aquarelverf en/of de inkt een grote vrijheid geef. Ik schilder het werk vertikaal en laat de verf druipen. De vertikale strepen ontstaan door naar beneden lopende druppels. Na het schilderen draai ik het werk een kwartslag. Dan zijn de vertikale strepen horizontale lijnen.

Door grote vrijheid aan de verf te geven heb ik maar beperkt controle op het materiaal. Het maakt het schilderen tot een spannend avontuur en het resultaat onvoorspelbaar. Deze Waterwerken zijn vaak rijk van kleurschakeringen en heel vrij en grillig van vorm.

In een serie uit 2019 zijn horizontale strepen in een compositie met licht in het midden en donker aan de zijkanten. In een serie uit 2022 is het werk a-symmetrisch met het licht aan één zijde en het donker aan de andere zijde. In deze serie heb ik veel gebruik gemaakt van spatten en spetteren.


Vanaf 2018 heb ik het werken met aquarel en Oostindische inkt een nieuwe impuls gegeven. Ik maakte een serie met een bamboepenseel.
In een andere serie aquarellen uit 2018 is de horizontaliteit verdwenen. Hier lijkt het geen watervlakte meer, maar eerder een microscopische blik onder water.
Aquarellen 2019-20nu

Aquarellen 2013-2018

Aquarellen 2010-2012

Aquarellen 2004-2009